Powstaje coraz więcej ferm drobiu, ponieważ zapotrzebowanie na mięso z roku na rok jest coraz wyższe.O tym jak założyć fermę drobiu i na co zwrócić szczególną uwagę dowiecie się w niniejszym artykule. Zakładanie jakiejkolwiek działalności gospodarczej wiąże się z ryzykiem, warto więc skrupulatnie zaplanować poszczególne działania oraz zyskać niezbędną wiedzę do zaplanowania tego przedsięwzięcia. 

Zakładanie hodowli drobiu - o czym należy pamiętać?

  1. Wybierz sektor hodowli

Na początku musimy zdecydować, jaki sektor hodowli drobiu chcemy prowadzić. Istnieją dwa ich rodzaje - hodowla brojlerów na mięso oraz hodowla niosek na jaja. Wprawdzie najbardziej popularne do hodowli są kury, ale możemy zdecydować się także na kaczki, gęsi czy indyki. 

Poniżej przedstawiamy rodzaje ferm drobiu:

Bardzo popularne jest hodowanie kur do produkcji jajek. Przypomnijmy, że przed sprzedaniem jaja poddawane są klasyfikacji. Wyróżniamy następujące klasy: 

  • klasa A - tak określamy świeże jaja, nie można ich umyć przed sprzedażą, ich białko jest przezroczyste, a skorupka nieuszkodzona. Wymagania wobec nich są bardzo rygorystyczne, ponieważ są przeznaczone do sprzedaży detalicznej, tzn.: wysokość komory powietrznej nie może być wyższa niż 6 mm, podczas prześwietlenia żółtko powinno być słabo widoczne, tarcza zarodkowa nie może być rozwinięta, a jajko musi być wyzbyte innych zapachów. Najlepsze są jajka z kategorii A-ekstra (to jaja zapakowane nie później niż 7 dni temu, z komorą powietrzną nieprzekraczającą 4 mm);
  • klasa B - to jajka utrwalone, które mogą być nieco zabrudzone, natomiast ich skorupka jest nieuszkodzona tak jak w klasie A. Białko musi być przejrzyste;
  • klasa C - to jaja niesortowane, które stosuje się jedynie w przemyśle.

Jajka klasy A dzieli się również ze względu na wagę:

  • XL – jajka o masie równej lub większej od 73 g;
  • L – od 63 g do 73g;
  • M – od 53 g do 63 g;
  • S – lżejsze niż 53g.

Cyfry oznaczają sposób hodowli kur, wyróżniamy następujące:

  • 0 - chów ekologiczny - kury hodowane są na wolnym wybiegu w polu. Zwierzęta karmi się świeżą karmą, jedzą również rośliny i owady. Te jaja mają najwyższą wartość odżywczą. W ekologicznej hodowli drobiu próbuje się stworzyć ptakom warunki życia zbliżone do naturalnych. Odpowiednie czynniki zapewniające dobrostan zwierząt to m.in.: jakość ściółka, obsada, dopasowane poidła i karmidła, odpowiednia temperatura oraz oświetlenie. Rosnąca świadomość konsumentów na tematy ekologii i jakości mięsa sprawia, że takie fermy są coraz bardziej popularne;
  • 1 - chów wolnowybiegowy - kury hoduje się w warunkach częściowo otwartych - zazwyczaj zamykane są na noc. Taki chów służy zdrowiu kur i zapewnia dobrą jakość życia;
  • 3 - chów ściółkowy - kury wprawdzie mogą się poruszać, ale przebywają w zamkniętej hali, która wyłożona jest ściółką;
  • 4 - chów klatkowy - kury przebywają w zamkniętych klatkach.

Dokonaj wyboru rodzajów ptaków

Skoro wybraliśmy już sektor hodowli, powinniśmy zastanowić się jakie gatunki, rasy czy odmiany ptaków chcemy hodować. Jeżeli dopiero zaczynasz przygodę z biznesem hodowli drobiu, proponujemy skupić się na maksymalnie trzech rodzajach gatunków ptaków. Kiedy nabierzesz doświadczenia, możesz powiększyć liczbę gatunków. Eksperci twierdzą, że na początku lepiej postawić na produkcję mięsa niż jaj. 

 

Ustal lokalizację

 

Równie ważnym elementem jest ustalenie lokalizacji. Przede wszystkim powinna być oddalona od miast i osiedli ludzkich, jednak na tyle blisko, żeby nie ponosić zbyt dużych kosztów transportowania na rynki zbytu. Zwróć uwagę, aby lokalizacja posiadała wszystkie potrzebne przyłącza oraz urządzenia. 

Stwórz logo

Stwórz unikalne logo firmy - to ważny marketingowy ruch, dzięki któremu Twoja ferma ma szansę stać się rozpoznawalna. Zrób to jeszcze zanim zaczniesz cokolwiek załatwiać w urzędzie czy kupować. Wyrób sobie pieczątkę ze swoim logiem oraz adresem i numerami działalności nadanymi w urzędach - będzie ono na wszystkich wprowadzanych przez Ciebie produktach, co pomoże Ci się dobrze zareklamować. Pomyśl co jeszcze możesz zrobić, by Twoja firma stała się znana. Dobrym pomysłem jest skorzystanie z usług firm marketingowych. 

 

Skorzystaj z pomocy finansowej

 

Czy możesz liczyć na pomoc finansową ze strony państwa lub Unii Europejskiej? Wybierz się do najbliższego Ośrodka Doradztwa Rolniczego lub Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa i dowiedz się więcej na temat pomocy finansowej, jaką możesz otrzymać. Największy koszt podczas zakładania fermy kur pochłonie kupno działki oraz postawienie budynków hodowlanych i zapleczowych, które muszą być odpowiednio wyposażone i ogrzane. Pomyśl też o budżecie na wypłatę wynagrodzenia dla pracowników.

Zatrudnij kompetentne osoby

Zatrudnienie pracowników z doświadczeniem i rzetelną księgową to kolejny krok do sukcesu Twojej firmy. Osoby dobrze zorientowane w branży z pewnością przyczynią się do dobrego funkcjonowania fermy drobiu.

 

Możesz zatrudnić menedżera

 

Jeżeli posiadasz środki finansowe, zatrudnij sprawdzonego menedżera, który wspomoże Cię w realizacji obowiązków i sprawi, że zyski Twojej działalności będą coraz wyższe.

 

Ustal strategię sprzedażową

 

Jeszcze zanim rozpoczniesz cykl produkcji, sprzedawaj swoje produkty w wielu miejscach. Nawiązywanie pierwszych kontaktów i ustalenie przyszłych odbiorców szybko zaprocentuje. Dowiedz się kim może być Twój docelowy konsument, jakie są jego potrzeby oraz oczekiwania i postaraj się dostosować swoje produkty do niego. 

 

Zaistniej w internecie

 

Jeśli chcesz, by o Twojej firmie dowiedzieli się inni, zamieszczenie reklamy swojej działalności w internecie jest dziś koniecznością. Mnóstwo ludzi nabywa produkty spożywcze poprzez sklepy internetowe. 

Koszty hodowli drobiu

Ile kosztuje budowa kurnika? Jest to zależne od jego wielkości oraz liczby metrów kwadratowych posadzki. Na cenę budynku duży wpływ ma szerokość - jeżeli przekracza 25 m, pojawiają się problemy z wentylacją, co podwyższa koszt całego przedsięwzięcia. Najbardziej odpowiednia wielkość budynku będzie wynosić około 130 na 24 m - na fermie o tych wymiarach możemy hodować około 50 tys. kur. 

W koszt budynku należy wliczyć wentylację, instalację elektryczną, która ją zasila oraz system sterowania. Warto zadbać także o wysokiej jakości materiały budowlane. Posadzka powinna być wytrzymała na odchody oraz środki przeznaczone na dezynfekcję ferm drobiu. Ściany kurnika nie powinny gromadzić wilgoci - dobry system wentylacji i ogrzewania pomoże temu zapobiec. Z kolei dach kurnika powinien mieć niski współczynnik przenikania ciepła. 

Koszt budowy kurnika razem w wyposażeniem powinien zmieścić się w kwocie 1,5 mln. Wpływ na koszta ma oczywiście wielkość oraz jakość zakupionych materiałów. 

Czy jest jakiś sposób, by obniżyć cenę? Dobrym pomysłem są hale namiotowe zamiast budowlanych. Hale rolnicze czy hale inwentarskie dobrze sprawdzają się przy hodowli zwierząt - jak najbardziej można je wykorzystać przy hodowli kur. Z kolei hale magazynowe świetnie nadadzą się, jeśli szukamy miejsca na przechowywanie towarów czy maszyn. Budowa hal jest korzystna ze względu na niższy koszt oraz krótszy czas realizacji. 

 

Pozwolenie na hodowlę drobiu

 

Dołączenie do Unii Europejskiej zobowiązało nas do przyjęcia regulacji prawnych dotyczących ochrony środowiska, zobligowani do ich przestrzegania są również hodowcy drobiu. Warunki na fermie muszą również spełniać wymagania, mówiące o dobrostanie zwierząt - za przestrzeganie tych przepisów odpowiada Inspekcja Weterynaryjna.

Jeżeli zdecydujemy się na założenie fermy kur, musimy wziąć pod uwagę następujące wymogi:

  • naszym obowiązkiem jest wykonanie odpowiedniego urządzenia do podczyszczania wód odpadowych i roztopowych, które będą odprowadzane z fermy do kanalizacji deszczowej;
  • hodowca powinien przygotować odprowadzanie wód od czyszczenia kurników do specjalnie przygotowanych zbiorników;
  • powinno się podać liczbę stanowisk dla danego gatunku drobiu, tak by była zgodna z przepisami;
  • należy zaprezentować metody prowadzenia fermy drobiu;
  • teren, gdzie umieszczona została hodowla kur otaczamy wysokimi roślinami, co pełni funkcję oddzielającą;
  • hodowca prezentuje wymagania sanitarno-zdrowotne (natężenie hałasu i poziom zanieczyszczeń nie mogą być wyższe niż podana norma);
  • odległość fermy od budynków i terenów chronionych musi wynosić co najmniej 200-300 m;
  • w budynku powinny znajdować się minimum dwa wyjścia ewakuacyjne, drzwi muszą być otwierane na zewnątrz.
     

Hale namiotowe dostępne w całej Polsce

Zadzwoń do nas
Napisz do nas
Skonfiguruj halę

Wyślij zapytanie

Administratorem Twoich danych jest PROTAN ELMARK
KLIKNIJ i dowiedz się więcej o ochronie Twoich danych.
Zgoda na przetwarzanie danych osobowych
Zgoda na kontakt w formie elektronicznej (e-mail)

Zadzwoń do nas

+48 690 690 510

Lub bezpośrednio z działem sprzedaży

Aleksandra Gronek
Kierownik Działu Obsługi Klienta
Kinga Kraśner
Starszy Specjalista ds. Sprzedaży
Agata Bogacka
Starszy Specjalista ds. Sprzedaży
Marta Turska
Starszy Specjalista ds. Sprzedaży
Agnieszka Kaczmarek
Starszy Specjalista ds. Sprzedaży
Łukasz Krzymieniecki
Ekspert Handlowo-Techniczny
Krystian Sałek
Ekspert Handlowo-Techniczny
Krystian Mizerny
Ekspert Handlowo-Techniczny
Hubert Włodarczak
Ekspert Handlowo-Techniczny
Marcin Bielawa
Ekspert Handlowo-Techniczny
Iwona Matyniak
Specjalista ds. sprzedaży
Agnieszka Rybarska
Specjalista ds. Obsługi Klienta
Marcin Janowski
Dyrektor Sprzedaży Eksportowej
Agnieszka Wysocka
Export Development Manager
Klaudia Rozmiarek
Menadżer Sprzedaży Eksportowej
Natalia Tiutiunnyk
Menadżer Sprzedaży Eksportowej
Elżbieta Dunowska
Menadżer Sprzedaży Eksportowej
Magdalena Walczak
Specjalista Sprzedaży ds. Eksportu
Patrycja Smorawińska
Specjalista Sprzedaży ds. Eksportu
Natalia Skupniewicz
Specjalista Sprzedaży ds. Eksportu
Julia Wieczorek
Specjalista Sprzedaży ds. Eksportu
Marta Rozmiarek
Specjalista Sprzedaży ds. Eksportu
Vladyslava Stadnichenko
Specjalista Sprzedaży ds. Eksportu
Adam Kaźmierczak
Specjalista Sprzedaży ds. Eksportu
Lita Naukhatska
Asystentka Działu Eksportu
Bezpłatna wycena
Aleksandra Gronek
Kierownik Działu Obsługi Klienta